Speltipsligan

gratis Speltips – Dagens bästa spel

Asian handicap: Detta är Asian lines

5 min read

Du som testat sportsbetting har kanske hört talas om Asian handicap tidigare. Men det är många som tycker att det verkar krångligt och väljer att inte alls sätta sig in i denna lite annorlunda bettingform. Visst kan det verka komplicerat i början, men det är faktiskt lättare än man kan tro! Läs vidare för att få reda på allt om historien bakom Asian handicap, vad skillnaden är från andra bettingformer, hur du kommer igång med Asian handicap och vilka spelbolag som är de bästa alternativen.

Historien bakom Asian Handicap

Även om sportsbetting har funnits länge så var det först 1998 som begreppet Asian handicap myntades. Men bettingformen är egentligen mycket äldre än så. Den har sitt ursprung i Asien och har kallats för ”hang cheng betting”, men idag är den mer känd som Asian handicap. Man tror att Asian handicap först började användas i Indonesien, och sedan spred sig till resten av Asien. Trots att det är en relativt populär bettingform i Europa och USA idag så är Asian handicap fortfarande betydligt vanligare i öst. Faktum är att det är den vanligaste bettingvarianten när det gäller att satsa på fotboll i de asiatiska länderna.

Vad innebär Asian Handicap?

Det viktigaste att ha koll på när det gäller Asian handicap är att denna bettingform utesluter resultatet oavgjort. Det innebär att det blir lättare att gissa rätt på utfallet av en match. Dessutom får de båda lagen varsitt handikapp. Tanken är att utjämna skillnader mellan lagen och göra det mer spännande att spela på en match, även om ett av lagen är i betydligt bättre form än det andra.

Asian handicap används främst vid spel på fotboll eftersom det där är vanligt att en match blir oavgjord. Förutom att satsa på resultatet av en match kan man även spela på till exempel antal hörnor eller antal mål genom att använda sig av Asian Handicap.

Genom att spela Asian handicap kan du öka dina chanser att vinna utifrån spelbolagens marginal. Marginalen som ger spelbolagen vinst är ovanligt liten när man spelar med Asian handicap, vilket gör att du har större möjlighet att gå plus på sikt. Samtidigt vet spelbolagen att de ändå kommer att gå med vinst eftersom båda insatsalternativen är balanserade, så att de tjänar pengar oavsett vilket av lagen som vinner. Tack vare Asian handicap blir det också lättare att hitta matcher som är värda att spela på även om båda lagen är ojämna.

Vad är skillnaden på ett vanligt tips och ett Asian Handicap-tips?

För att det ska bli lättare att förstå exakt hur Asian handicap fungerar ska vi ge dig ett exempel. En match mellan till exempel Manchester United och Bournemouth kanske ger ett odds på Manchester United på 1.35, vilket inte innebär någon större vinst om du satsar på att Manchester United tar hem matchen. Då kan du i stället välja Asian handicap som gör att du kan satsa på Manchester United – 1.0 med ett odds på omkring 2.05. Det innebär att man ger Bournemouth ett försprång med 1 mål. Om Manchester United då vinner med mer än ett mål vinner du också, medan du förlorar dina pengar om laget förlorar. Om Manchester United däremot tar hem matchen med precis ett mål får du dina pengar tillbaka.

Några exempel på Asian lines och asiatiskt handicap

Det finns många olika alternativ när det gäller Asian handicap, och här får du en överblick över några av de vanligaste av dem, vi kallar Asian Lines AL nedan:

AL 0.0

Detta alternativ ger dig pengarna tillbaka om matchen blir oavgjord. Inget handikapp används alltså om båda lagen är relativt jämna.

AL -0.25

Ett handikapp på -0.25 innebär att du får halva insatsen tillbaka om matchen blir oavgjord.

AL -0.5

Ett handikapp på -0.5 innebär att du förlorar om matchen blir oavgjord. Detta beror på att laget du satsar på måste göra minst ett mål mer än motståndarna.

AL -0.75

Nu blir det lite mer komplicerat. Ett handikapp på -0.75 innebär att du satsar på ett lag du tror kommer vinna matchen med minst ett mål. Du tar hem hela vinsten om laget vinner med mer än så, medan du får halva vinsten om laget vinner med precis ett mål. I det senare fallet får du också tillbaka halva din insats.

AL -1

Ett handikapp på -1 innebär att du vinner om ditt lag vinner med minst två mål, medan du får insatsen tillbaka om laget vinner med ett mål.

AL +0.25

Ett handikapp på +0.25 innebär att du får halva vinsten om det blir oavgjort, och då får du även tillbaka halva din insats.

AL +0.5

Ett handikapp på +0.5 innebär att du vinner både om laget du satsar på vinner och om det blir oavgjort. Detta kallas för en dubbelchans.

AL +0.75

Ett handikapp på +0.75 innebär att du vinner om laget du satsar på vinner eller om det blir oavgjort. Förlorar ditt lag med bara ett mål får du tillbaka halva insatsen, men förlorar laget med mer än så förlorar du hela insatsen.

Asiatiskt handicap +1

Ett handikapp på +1 innebär att du vinner både om ditt lag tar hem vinsten och om det blir oavgjort. Däremot förlorar du om laget du satsat på förlorar med minst två mål. Förlorar laget med endast ett mål får du tillbaka din insats.

Som du märker finns det många olika insatsmöjligheter när man spelar med Asian handicap, vilket gör spelet väldigt spännande. Visst kan det vara svårt att hålla reda på alla alternativen, men i början kan du tjuvkika på listan ovan för att få koll på de vanligaste insatserna. När du sedan spelat ett tag med Asian handicap kommer du garanterat kunna dem utantill!

Vilka bolag erbjuder asiatiskt handikapp som spel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *