Speltipsligan

gratis Speltips – Dagens bästa spel

Speltips för Premier League

5 min read

Speltips för Premier League är en av världens absolut populäraste fotbollsligor, och en liga du absolut måste ha koll på om du vill satsa på sport online! I denna artikel får du reda på hur den engelska fotbollen såg ut innan Premier League, varför ligan startades och hur Premier League spelas idag. Du får också veta lite om de mest klassiska lagen, hur pengarna till lagen fördelas och var du hittar de bästa speltipsen och analyserna!

Innan Premier League

Premier League startade år 1992 och har spelats varje år sedan dess. Men innan ligan upprättades var den engelska fotbollen av förvånansvärt låg standard. På 80-talet var arenorna i mycket dåligt skick, och fotbollshuliganer var vanligt förekommande. Dessutom låg de engelska lagen långt efter de italienska och spanska ligorna. I VM 1990 lyckades däremot det engelska landslaget ta sig till semifinal, och saker och ting började se ljusare ut för fotbollen i landet. Man förbättrade säkerheten och antalet sittplatser på arenorna, och lagen började få ökade intäkter tack vare de allt populärare tv-sändningarna.

Ligan The Football League var den största i England på den tiden, men 1991 kom förslaget om en helt ny liga som skulle kunna inbringa mer pengar till fotbollen i landet. Namnet kom att bli Premier League, och ligan skulle drivas som ett aktiebolag med rätten att förhandla om sponsoravtal och sändningar. Detta för att ekonomin skulle förbättras och de skulle ha råd med världens mest talangfulla spelare. Den första säsongen av Premier League spelades 1992-1993, och sedan 1995 har antalet klubbar i ligan varit 20 stycken.

Premier League idag

Idag är engelsk fotboll en av de mest populära i världen, och miljontals personer följer matcherna i Premier League varje år. Ligan har den största tv-publiken, och Premier League rankas dessutom på andra plats av Uefa – strax efter spanska La Liga. Fortfarande består ligan av 20 klubbar, och man spelar matcher från augusti till maj varje år. Det vinnande laget blir engelska mästare i fotboll, och de fyra klubbar som placerar sig bäst går vidare till Uefa Champions League. De tre klubbar som däremot placerar sig lägst flyttas ned till EFL Championship som är förstadivisionen i English Football League.

Klassiska lag i Premier League

Sedan Premier League startades har hela 49 klubbar spelat i ligan, och sex av dem har varit med ända sedan 1992:

 • Manchester United
 • Arsenal
 • Everton
 • Tottenham Hotspur
 • Chelsea
 • Liverpool

Detta kan sägas vara de mest klassiska lagen i Premier League, och flera av dem har dessutom vunnit hela ligan – ibland flera gånger om. Vinnarna genom åren är följande:

 • Manchester United
 • Manchester City
 • Blackburn Rovers
 • Leicester City
 • Arsenal
 • Chelsea
 • Liverpool

Hur fördelas pengar till lagen?

Målet att skapa en ny engelsk fotbollsliga som skulle inbringa mer pengar än tidigare har verkligen lyckats. Idag är Premier League världens mest lukrativa fotbollsliga, och de gemensamma klubbintäkterna ligger på flera miljarder pund varje år. England har också flest antal klubbar på listan över de rikaste fotbollsklubbarna i världen.

Klubbarna i Premier League får in pengar på flera olika sätt. Bland annat kommer en stor del av inkomsterna från matchintäkter och entréavgifter till arenorna. Antalet åskådare per match har de senaste åren legat omkring 35 000. Det är näst högst i världen efter tyska Bundesliga. Det stora antalet åskådare möjliggör också stora intäkter via försäljning av merchandise såsom tröjor och andra samlarobjekt. Dessutom ingår lagen lukrativa sponsoravtal med företag. Företag som är beredda att betala en förmögenhet för att få synas på matchtröjor eller arenor. En stor del av intäkterna kommer så klart även från sändningsrättigheter. Med tanke på Premier Leagues enorma popularitet finns det mängder av tv-kanaler som är intresserade av att sända matcherna.

De stora intäkterna gör det möjligt för lagen i Premier League att knyta till sig världens absolut bästa spelare. Medelvärdet på en spelare i Premier League är hela 7,5 miljoner euro, och de högt rankade spelarna gör också att ligans popularitet upprätthålls.

Intäkterna från sändningsavgifterna fördelas rättvist mellan lagen. En tredjedel delas lika mellan alla de 20 klubbarna som ingår i Premier League. Ytterligare en tredjedel delas upp beroende på vilka matcher som sänts på tv, medan den sista tredjedelen delas ut utifrån lagens tabellplacering.

Speltips med bra analyser

Nu när du har koll på lite historia bakom Premier League, och hur ligan fungerar idag, är det kanske dags att se några matcher och försöka gissa rätt på vilken lag som vinner? För att öka dina vinstchanser kan du ta del av olika speltips och analyser från riktiga fotbollsexperter.

Många gånger kan du få bra speltips genom att se på tv och läsa tidningar där experterna uttalar sig. Det finns också många sportsajter på nätet som hela tiden uppdaterar med de senaste fotbollsnyheterna- och tipsen. Sociala mediers enorma popularitet har också gjort det möjligt att ta del av fler speltips i realtid när bloggare och instagrammare uppdaterar sina flöden. Du kan även hitta användbar information och statistik på svenska och utländska bettingsajter.

Nyckeln till att lyckas med sportsbetting är att alltid hålla dig uppdaterad. Så försök gärna att läsa igenom de senaste speltipsen dagligen. Även om du bara har en kvart över per dag hinner du säkert med att se de senaste sportnyheterna, besöka en bettingsajt och ta del av de senaste oddsen eller läsa vad din favoritbloggare skriver om den kommande matchen. För att underlätta kan du alltid gilla de bästa sidorna och kontona på Facebook eller Instagram så att du får upp sporttips direkt i dina flöden på sociala medier. Då kommer du att få koll på det senaste som gäller fotboll och Premier League varje dag utan att ens behöva anstränga dig. Sedan är det bara att lägga ditt spel utifrån allt du lärt dig, njuta av matchen och hoppas på vinst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *